Dolar 36,2533
Euro 37,9362
Altın 3.395,05
BİST 9.836,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 18°C
Hafif Yağmurlu
Adana
18°C
Hafif Yağmurlu
Pts 15°C
Sal 16°C
Çar 12°C
Per 8°C

Narenciyede Zarar Büyük

Narenciyede Zarar Büyük
28 Mayıs 2020 22:50
648
A+
A-

KORKUT: NARENCİYEDE YANGIN VAR

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, Türkiye’nin en büyük turunçgil üreticisi konumunda olan Adana ilinde geçen hafta yaşanan mevsim normallerinin üzerindeki hava sıcaklıklarının başta limon ve mandalina olmak üzere tüm çeşitlerde büyük hasara neden olduğunu söyledi. 

Ovadaki narenciye bahçelerindeki hasar tespit çalışmalarından sonra izlenimlerini “narenciyede yangın var” diye özetleyen Korkut, “Bu sene öyle bir yıl oldu ki üretici darbe üzerine darbe yedi. Önce aşırı soğuklar ve don olayları, sonrasında gelen Covid-19 pandemisi ve buna bağlı olarak ihracat kapılarının kapatılması ve şimdi de aşırı sıcaklarla ortaya çıkan büyük zarar” diye konuştu.

ÜRETİCİ PERİŞAN HALE GELDİ

Adana’nın Narenci üretiminin kalesi olduğuna vurgu yapan Korkut,  Türkiye narenciye üretiminin neredeyse %90’ının Akdeniz Bölgesi’nde gerçekleştiğini, Adana’nın ise Türkiye’deki portakal ve mandarinin yaklaşık %25’ini, limonun da yaklaşık %20’sini üretmekte olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Bununla birlikte greyfurt’un da yaklaşık %75’ini üretmektedir. Narenciyede böylesine önemli bir şehir bu sene felaket üzerine felaket yaşadı. Önce soğuk hava ve don olayları karşılaştı. Sonrasında Covid-19 pandemisi nedeniyle ihracat kapıları kapatılınca ürünler elde kaldı ve narenciye fiyatları düştükçe düştü. Şimdi de geride bıraktığımız günlerde yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle narenciye meyveleri aşırı derecede zarar gördü. Üretici deyim yerindeyse perişan hale geldi.”

TARSİM ORTAYA ÇIKAN ZARARLARI SİGORTA KAPSAMINA ALMALIDIR

Tarımsal üretim başta doğaya, mevsimlere ve iklimlere bağlı olması nedeniyle her zaman riskler ve tehlikelerle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Korkut konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Tarımsal üretim kendine has özelliklerinden dolayı devletler tarafından desteklenir ve korunur. Tarımsal üretim başta doğaya, mevsimlere ve iklimlere bağlı olması nedeniyle her zaman riskler ve tehlikelerle karşı karşıyadır. Bundan dolayı da doğal afetler veya iklimsel durumlardan ortaya çıkacak zararlar devlet tarafından üreticiye destek olunarak giderilmelidir. Bu konuda en önemli araçlardan bir tanesi TARSİM’dir. Fakat TARSİM’de aşırı sıcaklardan dolayı ortaya çıkacak zararlar sigorta kapsamına alınmamaktadır. Ancak aşırı sıcaklardan dolayı yaşanan üretici zararı ZMO’nun tarım komisyonuna göre %80-90’lara varmıştır. TARSİM acil olarak aşırı sıcaklardan dolayı ortaya çıkan zararları sigorta kapsamına almalıdır. Üreticinin bu sıkıntılı süreci aşması için ilgilileri göreve çağırıyor, ivedi olarak çiftçinin tarım kredi ve bankalara olan kredi borçlarının silinmesi veya faizsiz olarak en az 1 yıl ertelenmesini talep ediyoruz.  Çünkü Adana narenciyenin önemli kalesidir. Bu kale yıkılmamalıdır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.