5 Ocaklar Kutlanırken Arif Nihat Asya Unutulmamalı
Arif Nihat Asya’nın Adana’ya yakınlığı, şehrin onu bağrına basması herkesçe bilinen bir gerçektir. 17 yıl Adana’da çeşitli liselerde öğretmen olarak çalışan ve 1950 yılında 19. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Seyhan Milletvekili olarak görev yapan Arif Nihat Asya adeta Adana’yla bütünleşmiştir. Bu durum onun yazı ve şiirlerine de yansımıştır. Adana’ya 73 tane şiir yazmıştır. Arif Nihat Asya’nın şiirlerinde değişmeyen muhteşem üçlü Bayrak, 5 Ocak ve Adana olmuştur. İstiklâl Marşı dışında, bayrak üzerine yazılan en güzel şiirin de yegâne sahibidir. Bir zamanlar Arif Nihat Asya’nın Adana ile olan dostluğunu kıskananlar, Adana’da kendisinin Adanalılığının tartışmışlardır. Asya, onlara en güzel cevabı “Adana” adlı şiiri ile vermiştir;
“Kimmiş beni Adana’dan atacak: / Benim adım Adana’da armadır! Nasıl bırakırım Adana’yı ben…/ Ki Adana, benden bana kalmadır! Nasıl geçer benden Adana kızı: / Bileğinde elim, altın burmadır!”
Kuşkusuz Türk edebiyatında Adana’yla bu kadar özdeşleşmiş bir başka şair veya yazar da yoktur.
Ölüm Tarihi Bile Adanalıdır
Arif Nihat Asya hastanede yatmaktadır. Yanındaki eşi Servet Hanıma sorar bugün günlerden 5 Ocak mıdır? Eşi evet bugün 5 Ocak cevabını verir. Hastaneye gelen birkaç ziyaretçisini de aynı soruyu sorar ve 5 Ocak cevabını alır. Arif Nihat Asya’nın eşi Servet Hanım anlatıyor; “Arifi, 5 Ocak Adana’nın Kurtuluşu kutlama törenlerine bir kere davet etselerdi. Sen Arif Nihat Asya’sın Adanalıların sevgilisi, sen 5 Ocağın sevdalısı, sen bayrak şiirlerinin en güzelini Adanalıların istiklal gününde yazansın, buyur bir kerecik 5 Ocak kutlamalarına katıl deselerdi. Demediler… hiç çağırmadılar. Arif bir şey söylemezdi ama ben anlardım davet beklediğini, hüzünlenirdi her 5 Ocak’ta” 1975’in 5 Ocak günü sabah hastanede yatan Arif Nihat Asya, “Bugün 5 Ocak değil mi? Servet” dedikten sonra Bayrak şiirini yazdığı günde haktan ölüm davetiyesini alır. Adana’dan gelmeyen davetiye gelir.
Yazı: Burak Somuncu