Avukatlara “Tüketici ve Kira Hukuku Uygulamaları” Anlatıldı
Adana Barosu ev sahipliğinde, TBB Meslek İçi Eğitim Seminerleri kapsamında TED Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Akipek Öcal tarafından avukatlara, “Tüketici ve Kira Hukuku Uygulamaları” hakkında bilgi aktardı.
Eğitime, Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, Başkan Yardımcısı Av. Miyesser Ersalan Önenli, Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ayşe Duygu Özgüven Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Av. Dinçer İşisağlam, avukat ve stajyer avukatlar katıldı.
Avukatların yoğun ilgisiyle gerçekleşen eğitimin açılış konuşmasını Adana Barosu Başkanı Av. Semih Gökayaz yaptı.
Av. Gökayaz, Yeni Adana Adliye binasındaki 1500 kapasiteli otopark ilgili belirlenen ücret tarifesinin kendilerine 25.02.2022 tarihinde tebliğ edildiğini bu uygulamaya karşı basın açıklamasıyla tepki gösterdiklerini hatırlattı. Av. Gökayaz, “Oysa ki, Avukatlık Kanunu’nun 50. Maddesine göre, idarenin, avukatlara ve barolara adliye binalarında yeteri kadar (300) yer tahsis etme yükümlüğü vardır. Avukatlık Kanunu sadece avukatları bağlayan yasal metinler olmayıp, herkesi bağlamaktadır. Şu ana kadar otopark yeri sorunu çözülememiştir. Sorunun çözümü için Adalet Bakanlığından randevu talep ettik. Bu sorunu çözmek istiyoruz. Eğer haklı talebimize karşılık alamazsak farklı tavır, duruş ve eylemlerle bu işi çözeceğiz.” dedi.
Adana Barosu olarak 18-19 Mart 2022 tarihlerinde “Kadın Karşı Şiddetin Önlenmesi” konusunda çalıştay yapacaklarını belirterek, 49 baronun katılımı ve 11 masada yapılacak çalışmaların sonuçlarının da TBMM’ye ve siyasi partilere ileterek girişimlerde bulunacaklarını ifade ederek, bu konuda söyleyecek sözü olanları çalıştaya katkı sunmaya davet etti.
“UYUŞMAZLIĞIN EN HIZLI, EN KOLAY, EN ETKİLİ VE EN UCUZ ŞEKİLDE ÇÖZÜLMESİ ESASTIR”
Prof. Dr. Öcal, Tüketici Kanunundaki eksikliklere değindi. Prof. Dr. Öcal, tüketici olmayı belirleyen unsurları anlatırken, tüketicilerin korunmasının, bir yönüyle tüketicilere gerekli haklarının tanınması, diğer yönüyle tanınan bu hakların korunması için etkin ve uygun hukuki yolların sağlanmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.
Tüketici işleminin sayılması bir mal veya hizmetin söz konusu olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Öcal, “Tüketicinin bazı temel haklar vardır. Tazmin edilme hakkı bunlardan biridir. Tüketici eğer bir uyuşmazlık yaşarsa bu noktada bu uyuşmazlığın en hızlı, en kolay, en etkili ve en ucuz şekilde çözülmesi esastır. Avrupa Birliği’nin de bizim de benimsediğimiz bu uyuşmazlık mekanizmalarının geliştirilmesi gerekir. Tüketici Hakem Heyeti bu anlamda çok önemli bir mekanizmadır.” dedi.
Prof. Dr. Öcal, haksız anlaşmaların engellenmesi ve önüne geçilmesi için tüketicilere ne kadar geniş ve kapsamlı haklar tanınırsa tanınsın bu hakların korunması için ihdas edilecek hukuki yollar olmadığı sürece hakların varlığının somut sonuç doğurmayacağını bildirdi.
Eğitim sonunda Baro Başkanı Av. Gökayaz, Prof.Dr. Öcal’a teşekkür plaketi verildi. Eğitime katılanlara ayrıca TBB tarafından katılım belgesi verilecek.